Коренът на името ,,Рила“ идва от славянски език и означава ,,място с много вода“. Изобилстваща от потоци , водопади и езерни циркуси, оградени от високи върхове, планината ни вдъхва усещане за съвършена хармония и пълно спокойствие.

Предложението ни за уикенда на 29-30.05. е за разходка из една от най-впечатляващите части на планината-Северозападна Рила. По време на преходите ни ще изкачим върховете Кабул и Езерен, ще посетим водопад Рилска Скакавица и ще преминем през циркуса на Седемте Рилски езера.

Началото на прехода ни ще бъде положено от месността Зелени преслап, където ще оставим автомобилите. Вземаме раниците и тръгваме, първоначално по коларски път , а след това и по горска пътека, която след около 1,5 часа ще ни отведе до х.Скакавица.

След настаняването и кратка почивка поемаме към първото ни по-сериозно предизвикателство-изкачване на вр.Кабул (2531м.н.в.). Първоначално пътеката ни води стръмно нагоре на виещи се серпентини. След около час излизаме на билото и пред нас се разкрива голяма част от Рила с цялата си , спираща дъха , прелест.

Продължаваме по зимна маркировка и след още час стигаме и на самия връх. Панорамата, откриваща се от върха, е наистина зашеметяваща- пред погледа ни се простират част от най-високите и привлекателни върхове в планината. След като се насладим на гледките се връщаме по обратния път до х.Скакавица, където ще нощуваме. (4 часа преход).

На следващата сутрин с желаещите ще си направим разходка до водопад Рилска Скакавица. Със своите 70 м. той е най-високия водопад в Рила. (Около 40 м. в посока). След като се върнем от разходката си до водопада, се отправяме към най-известния езерен циркус в планината- Седемте Рилски езера.

Обиколката ни ще премине през всичките седем езера, както и през панорамния връх Езерен (2544м.н.в.). По пътя си ще посетим и хижите Рилски езера и Седемте езера, след което ще се върнем обратно до х.Скакавица. (Около 5 часа преход).

Отдъхваме си  и се отправяме към местността Зелени преслап , където са колите ни и краят на нашия преход. (1час).МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ - 20 ЧОВЕКА

характеристика на маршрута
1 ден
- времетраене - 6 часа
- денивелация + 950 м /- 680 м


2 ден
- времетраене - 8 часа
- денивелация - 1150 м /+ 980 м

------------------------------------------------------

записване:
- Записването става единственo на официалния мейл на дружеството - ustremeni@abv.bg

Цена за участие - 35лв. за членове на сдружението и 48 лв. за нечленове.
*Цената не включва нощувка, изхранване, разходи от личен характер и транспорт. 


обща информация:
- Преходите са подходящи за туристи с добро ниво на подготовка.
- Придвижването до сборния пункт е индивидуален ангажимент и се извършва с личен транспорт.
- Дейностите започват и завършват на сборния пункт и се извършват само на открито пространство.

Банкова сметка на сдружение "Устремени"
IBAN - BG63 SOMB 9130 1070 7118 01

основание за плащане: "Скакавица"


нужно оборудване:
- вода 1.5 л
- сух пакет за обяд (2 бр)
- удобни обувки за планински район
- дъждобран
- дрехи според сезона
- щеки и гети
- челник-
 аптечка

важно!
- При неблагоприятна прогноза организаторите си запазват правото за отмяна на събитието
- При неблагоприятно време организаторите си запазват правото за промяна на маршрута

организатор:
Таньо Рангелов
тел: 0896 564 680