Ad Code

Responsive Advertisement

29.04-01.05.2023 г. (събота/понеделник) - Водопадите на планината Беласица в България и Македония

Ден 1. Водопади 

Отпътуваме от Асеновград и пристигаме в Петрич. От тук започват нашите срещи с красивите водопади на Беласица, на които ще се насладим през трите почивни дни.

Първи от нашата програма е считания за най-красив водопад в българската част на Беласица 
Камешнишки водопад. Височината му е 21 метра, а пред него над реката е направен дървен мост, за по-добро наблюдение. Достъпът до водопада е по добре оформена пътека с беседки и кътове за отдих.

Задно с него, по река Камешница се намират още половин дузина кой от кой по-красиви водопади. Ще посетим и красивия водопад
Чатала.

Втория водопад, който ще посетим се намира над село Яворница. До едноименния Яворнишки водопад се стига по много лек маршрут, който е обособен като екопътека с красивото име "Пеперудите и цветята на Беласица". По нея на различни тематични информационни табели ще научим много за флората и фауната на тази така красива планина.

Последната ни дестинация за деня е водопад Мангъро, който се намира над село Скрът. До него се стига по сравнително лек маршрут, който живописно лъкатуши срещу течението на малката река, пресичайки я по серия мостчета.

След като прекараме деня сред пръски грациозна водна феерия и цели 4 красиви водопада ще се върнем в град Петрич и ще се отправим към мястото ни за нощувка - красиво разположената на 10 мин над града хижа "Беласица" (тук ще нощуваме и двете вечери). 


До хижата има път за автомобил, кътове за детска игра, има и възможност за изхранване. Тук храната е разнообразна и много вкусна, условията за нощувка - чудесни
.Ден 2. Водопади и История

От българска страна, водопадите на Беласица са доста повече като брой, но двата популярни водопада на планината от македонска страна са истински природни шедьоври.

Първия водопад, който ще разгледаме в Македония е намиращия се над село Колешино. Преходът до него е лесен и ненатоварващ. Водопадът е изключително красив.

Следващия водопад е Смоларски водопад и с височината си от близо 40 м. е най-високия в планината.

Последната ни дестинация за Македония са трите малки Габровски водопади.

В местата за хранене, намиращи се край водопадите ще може да опитаме изключително богатата, основно месна кухня, която се предлага, а цените с много изгодни

Връщаме се в България и се отправяме към Самуиловата крепост, която е част от 100 Национални туристически обекта. Имаме свободно време за разглеждане на обекта, разходка из красивия район и отдих. 

Прибираме се до хижата и се отправяме към последната ни дестинация за деня - Лешнишкия водопад. Той се намира на около 40 мин над хижа Беласица и е не по-малко красив от останалите водопади в нашата програма. 
 Ден 3. Водопади и Природа

Отпътуваме от хижа Беласица със спомените за посетени цели 10 водопада и екопътеки. Първата ни спирка ще са зашеметяващите Стобски пирамиди. Те са част от 100-те Национални туристически обекта и до тях се стига по добре оформен и обезопасен туристически маршрут. Тук природата е сътворила огромен брой причудливи, подобни на игли форми. 

Втората ни и последна дестинация за деня е близо 40-метровия Овчарченски водопад
, един от най-високите водопади в Рила. До водопада води кратка пътека, която следва лек наклон. Самият водопад е с два пада, а гледката към него е от обезопасена с дървен парапет площадка. 

Тук нашата програма завършва, но при достатъчно време, желаещите индивидуално и по своя преценка и организация могат да посетят и някои от обектите наблизо (термалния извор в Сапарева баня, Цари Мали град или Девическия метох в Самоков и да добави още печати към книжката си със 100-те Национални туристически обекта). ------------------------------------------------------

цена за участие:
- 50 лева за членове на сдружение "Устремени" (при заплатен членски внос за 2023 г)
- 42 лева за учащи членове на сдружение "Устремени" (при заплатен членски внос за 2023 г)

- 75 лева за туристи, които не са членове на сдружение "Устремени"
- 60 лева за учащи туристи, които не са членове на сдружение "Устремени"

(нощувка, изхранване, транспорт и разходи от личен характер са
индивидуален финансов ангажимент на всеки участник)

обща информация:
- Екскурзията е подходяща за деца 
- Преходите са подходящи за туристи с базово ниво на подготовка.
- Придвижването до сборния пункт е индивидуален ангажимент и се извършва с личен транспорт.

Банкова сметка на сдружение "Устремени"
IBAN - BG63 SOMB 9130 1070 7118 01

основание за плащане: "Беласица"

ВАЖНО! Преди внасяне на сумата, трябва да сте заявили участие на мейл ustremeni@abv.bg 
и да имате потвърждение от организаторa.

нужно оборудване за преходите:
-  вода или течности 1.5 л
– сух пакет за обяд (3 броя)
- високи обувки - по преценка
– дрехи според сезона
– щеки и гети - по преценка
- дъждобран


важно!
- При неблагоприятна прогноза организаторите си запазват правото за отмяна на събитието
- При неблагоприятно време организаторите си запазват правото за промяна на маршрута
- При провеждане на прехода ще се спазват всички противоепидемични мерки,
указани в заповедите на Министерство на здравеопазването към настоящия момент.

организатор:
Ивайло Мирчев
тел: 0894 877 880