Ad Code

Responsive Advertisement

14-15.05.2022 г (събота/неделя) - Изкачване на връх Руй, екопътека "Ждрелото на Ерма река", Гигински манастир

Отправяме се към едно непознато за мнозина място, намиращо се на българо-сръбската граница. Руй планина е красива малка планина, чиито първенец връх Руй 1706 м. е един от емблематичните планински първенци в България и неслучайно присъства в престижната книжка "Покорител на десетте планински първенци на България". 

Потегляме към връх Руй от село Зелениград. Маркирания в синьо маршрут ни води първо на север, после на изток. Изкачвайки върха се надяваме на широка перспектива, която ще ни подари наистина изумителни гледки. Тук сме в погранична зона и реално върхът е граница между Сърбия и България. Тук ще направим обяд (при силен вятър и неподходящо време ще направим обяда на хижа Руй).

От върха слизаме по червена маркировка. В посока север/североизток се спускаме до неработещата хижа Руй. От тук маркировката ни води в посока юг и маршрутът ни спуска до село Забел. Свиваме на запад и за по-малко от половин час сме до изходната точка и колите - село Зелениград. 

Общата дължина на маршрута е 17.9 км, а денивелацията, която ще качим и спуснем е около 900 м. Времето за преминаване на маршрута (с почивките) е около 7 часа. Нощуваме в къща за гости. 

Втория ден ни очаква не по-малко вълнуваща програма. След закуската потегляме към хижа Ерма, оставяме колите и започваме нашия близо 6-километров кръгов обход на екопътека "Ждрелото на река Ерма". Този невероятен скално-речен феномен е истинско пиршество за сетивата и е възможност да се докоснем до едно от най-големите природни чудеса на България. 

След преминаването на екопътеката и 
невероятните гледки от скалата "Църквището", които ще ни отнемат около 3 часа с фотопаузите, разказите и почивките, отново се връщаме при хижа Ерма. Важно условие е, че ще преминем целия кръгов маршрут на екопътеката при наличие на всички условия за безопасност. В хижа Ерма ще можем да обядваме и да подпечатаме книжките за 100-те Национални туристически обекта, както и книжките за изкачването на връх Руй. 

Следва чудесния пасаж по Ябланишкото ждрело, което е не по-малко красиво от ждрелото на Ерма река. 

Последната дестинация за този уикенд в Западна България са Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци и връх Тумба - първенец на планината Църна гора.

Гигинския манастир е един най-красиво възстановените манастири в България, а неговия игумен отец Никанор е популярна личност. Той оставя кариера на проспериращ финансист в Ню Йорк, облича расото и превръща тази света обител в истински райски кът. Манастирът е на над 1000 години и ще научим много интересни неща за неговата история. 

След посещението на манастира се отправяме към намиращия се на около 45 минути връх Тумба, който е първенец на планината Църна гора. Със своите 1129 метра, това далеч не е връх, стоящ сред най-високите в България, но само факта, че това е първенец на една от планините в България ни дава повод да го изкачим. Общото време за изкачване на върха, почивки и слизане до манастира е общо 2 часа. 

Около 18:00 ч сме приключили с програмата за деня и отпътуваме към родните места. 

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ - 12 ЧОВЕКА
МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ - 16 ЧОВЕКА

------------------------------------------------------

цена за участие:
- 35 лева за членове на сдружение "Устремени" (при заплатен членски внос за 2022 г)
- 30 лева за учащи членове на сдружение "Устремени" (при заплатен членски внос за 2022 г)

- 48 лева за туристи, които не са членове на сдружение "Устремени"
- 42 лева за учащи туристи, които не са членове на сдружение "Устремени"

(нощувка, изхранване, транспорт и разходи от личен характер
са индивидуален ангажимент на всеки участник)

обща информация:
- Събитието е подходящо за деца 
- Преходите са подходящи за туристи със средно ниво на подготовка.
- Придвижването до сборния пункт е индивидуален ангажимент и се извършва с личен транспорт.

Банкова сметка на сдружение "Устремени"
IBAN - BG63 SOMB 9130 1070 7118 01

основание за плащане: "Руй"

ВАЖНО! Преди внасяне на сумата, трябва да сте заявили участие на мейл ustremeni@abv.bg 
и да имате потвърждение от организаторa.

нужно оборудване за преходите:
-  вода или течности 1.5 л
– сух пакет за обяд (2 броя)
- високи обувки - по преценка
– дрехи според сезона
– щеки и гети - по преценка
- челник - препоръчително


важно!
- При неблагоприятна прогноза организаторите си запазват правото за отмяна на събитието
- При неблагоприятно време организаторите си запазват правото за промяна на маршрута

организатор:
Ивайло Мирчев
тел: 0894 877 880